Sittard-Geleen opnieuw Fairtrade gemeente

 

De jury van Fairtrade Gemeente heeft de gemeente Sittard-Geleen voor de vijfde keer de titel ‘Fairtrade gemeente’ toegekend. In 2010 ontving de gemeente Sittard-Geleen voor de eerste keer deze titel.

‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Om Fairtrade Gemeente te kunnen zijn in Nederland, moet je voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven door Fairtrade producten te gebruiken. Ook moet Fairtrade in de gemeente gestimuleerd worden. Dit gebeurt door een lokale werkgroep die ondernemers, verenigingen en burgers bij “Fairtrade” betrekt. Deze zelfde werkgroep  levert tevens een bijdrage aan de ontwikkeling en de bewustwording van bedrijven en instellingen rond “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” (MVO).

Fairtrade is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst. Tussen de afnemer van Fairtrade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Bij de productie van Fairtrade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse.

I: http://www.fairtradegemeenten.nl/algemeen/vind-jouw-gemeente/?gemeente=Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen vind je meer dan 30 winkels die Fairtrade producten verkopen, meer dan 15 horecagelegenheden, minstens 28 bedrijven en bijna 50 organisaties!

N.B.:  Fairtrade is niet altijd hetzelfde als duurzaam en natuurlijk. Fairtrade gaat over de prijs die handelaren betalen aan producten. Duurzaam en natuurlijk gaan over de prijs die het kost voor mens en natuur om producten of diensten te produceren of leveren.